הסיפור שלנו
בישראל ישנם כ-300 מוסדות גריאטריים הפועלים באמצעות חברות פרטיות, עמותות וגופים ממשלתיים. מאוכלסים בהם כ-25,000 דיירים ודיירות, אשר מטופלים על ידי כ-12,000 נשות ואנשי צוות.
כבר בימים הראשונים להתפרצות מגיפת הקורונה התברר כי מוסדות אלו, על אוכלוסיית השוהים בהם והצוותים המטפלים, מהווים מוקד סכנה גבוה במיוחד: הדיירים חשופים לתחלואה קשה ולתמותה בשל גילם ומצבם הבריאותי, הצוותים המטפלים בעקבותיהם, ובפרט לנוכח צעדי הסגר והבידוד שנדרשו כדי להתמודד עם התפשטת הנגיף.
צעדים אלו איימו להגביר גם את תחושת הבדידות והדיכאון של הדיירים, ולכך נוסף גם החשש כי התפרצות המגיפה במוסדות תיצור עומס בחדרי המיון ואף קריסה של מערכת הבריאות כולה.
האיום
לאור כל זאת, קם מבצע 'ושמרת', מתוך הבנה שמניעת ההדבקה של החוסים והצוותים במוסדות אלו היא אתגר לאומי מיידי. חלקו הראשון של המבצע עסק בהתארגנות מהירה, יצירת שיתופי פעולה, גיוס משאבים, זיהוי פערים ותכנון הדרך לסגירתם.
זאת באוריינטציה של הוצאה לפועל של תכנית לאומית להגנה על בני הגיל השלישי ועל מערכת הבריאות מפני קריסה.
האתגר
באפריל 2020 יצא המבצע לדרך, עוד לפני שמשרד הבריאות זיהה והגדיר את המוסדות הגריאטריים כמוקדים שזקוקים למענה ייחודי, והפך לשמש כתובת אחת לכלל המוסדות הגריאטריים בישראל. המבצע סיפק מענה לאיום הנגיף על האוכלוסייה השוהה במוסדות באמצעות התמקדות בחמישה תחומים במקביל:
ידע ומיומנות – גיבוש הנחיות ותרגום מדיניות משרד הבריאות להיבטים יישומיים, הדרכת מנהלים ועובדים בסביבת העבודה ובקרה על כללי התנהגות ומיגון בזמן קורונה.
כח אדם – מיפוי צרכים, יצירת חיבורים בין ארגונים, אגודים, שירות התעסוקה להשמת עובדים במוסדות הגריאטריים (מרבית העובדים נדרשים לתפקידי משק, ניקיון, סיעוד ואחזקה).
לוגיסטיקה – רכש והספקה של אמצעי מיגון ל – 12,000 אנשי הצוות במוסדות, בחלוקה של 50% הספקה ע"י ושמרת ו50% ע"י המדינה. הספקת ציוד מיגון לחודשים אפריל מאי ויוני בכלל זה שינוע של ציוד המיגון למוסדות. כולל הכנה של 70 ערכות התפרצות הכוללות ציוד מיגון למוסד לתקופה של שלשה ימים כמענה למקרה של התפרצות.
פעילות חוסן – בעיקר עם מנהלי המוסדות וארגוני הגג לחיזוק יכולת העמידה של המוסדות להתמודדות הצוותים הטיפוליים עם הקורונה.
תמיכה נפשית ומניעת בדידות – מענה נפשי לשוהים במוסדות לאור להגברת הבידוד של השוהים ומניעת כניסת מבקרים חיצוניים, בין השאר באמצעות חלוקת כ-1,000 טאבלטים, פרחים וחבילות שי לצוותים ולדיירי המוסדות.
שלושה שבועות לאחר תחילת המבצע, בתאריך 20.4 הוצגה במשרד הבריאות תכנית לאומית למתן מענה להגנה על דיירי מוסדות הגיל השלישי – מגן אבות ואימהות, שמשלבת בתוכה במקום מרכזי את פעילות "ושמרת".
יוצאים לדרך
בימים אלו מסייעים אנשי "ושמרת" לאיתור וגיוס של 200 אנשי צוות חדשים שישתלבו במוסדות, במטרה לענות על החוסר הקיים בכוח אדם, בין השאר באמצעות מענקי השמה והעסקה שימומנו על ידי מטה המבצע. כמו כן המטה הלאומי מגן אבות ואמהות ביקש מ"ושמרת" להנחות מהלך של שולחנות עגולים של בעלי עניין מכל המגזרים לטובת חיזוק החוסן של המוסדות לקשישים בישראל.
מאחורי מבצע "ושמרת" עומדים תאגידים, ארגונים חברתיים ואנשי עסקים, לצד מומחים ומנהלים מתחום המגזר השלישי, הפועלים בשילוב ובתיאום עם משרדי הממשלה הרלבנטיים. בראש גרעין המייסדים עומד היזם החברתי ואיש העסקים רוני דואק. הארגונים ציונות 2000, שיתופים והקרן למיזמים לאומיים (שמובילה בהצלחה בשנים האחרונות פרויקט לאומי לצמצום הזיהומים הנרכשים בבתי החולים) גיבשו יחד את העקרונות ואת מתווה הפעולה למבצע 'ושמרת'.
לקרן משפחת שיינברג תפקיד מרכזי ומכריע ביצירת האימפקט של ושמרת באמצעות תמיכה משמעותית ומעורבות במבצע.